[restaurant-menu-and-ordering ruid="6833e949-189c-4a81-8f78-e4f82ac1f074"]

Ako sa má správne konzumovať (jesť) grilované kura ?

To je otázka, s ktorou sa stretávame už viac ako 20 rokov. Áno, čítate dobre. Viac ako 20 rokov grilujeme kurence v Prievidzi a počas celej tejto doby sa nás naši zákazníci pýtajú, ktorá z možnosti je správna. Či jesť grilované kura rukami, alebo si treba potrpieť na príbor. Nie len potrpieť, ale v prípade príboru aj vytrpieť.

Príbor, ruky, alebo nebodaj čínske paličky ?

Jedálenský príbor je sada nástrojov, ktorá sa používa pri manipulácii s jedlom. Slúži k porcovaniu jedla a vkladaniu jedla do úst. Základnou časťou každého príboru je :

  • lyžička
  • nôž
  • vidlička

Príbor môže okrem týchto základných troch prvkov obsahovať aj rôzne prídavné nástroje, ako sú napríklad rôzne tvarované nože, vidličky, alebo dokonca kliešte. Naopak pri stravovaní v ázií sú bežnou súčasťou paličky. Celkom sa ku konzumácií jedla uvádza až 200 rôznych druhov príborov.

  • Klasický príbor 900 miliónov ľudí
  • Ázijské paličky 1 200 miliónov ľudí
  • Bez príbora, rukami 4 200 miliónov ľudí

Odhaduje sa, že klasickým európskym príborom je asi 900 miliónov ľudí, ázijske paličky používa na svete približne 1,2 miliardy ľudí. A dokonca 4,2 miliardy ľudí je jedlo bez príbora, jednoducho rukami.

Keďže paličky pri konzumácii kuraťa, ktoré je na tanieri servírované aj s kosťou (teda mäso nie je na tanier servírované oddelené od kosti), neprichádzajú do úvahy, ostáva nám vyriešiť otázku, či je správne jesť grilované kura rukami, alebo príborom.

A víťazom sa stáva…

Víťaz nie je. Teda neexistuje jednoznačný víťaz. A je to tak správne !

Pýtate sa prečo ?

Odpoveďou je krásna definícia priamo z etiky stolovania, ktorá znie nasledovne:

Grilované kura je tak výnimočné jedlo, že aj spoločenská etiketa dovoľuje jeho konzumáciu rukami. Skutoční gurmáni dobre vedia, že to najjemnejšie mäso sa nachádza až pri kosti. Pri konzumácii hydiny preto platí jednoduché pravidlo – príbor používame dovtedy, kým je to technický možné. Ak je na kostiach ešte mäso, stačí odložiť príbor a kúsok kuraciny uchopiť rukami a pokračovať v jedení…dobrú chuť.

S touto definíciou natoľko súhlasíme, že ju nájdete aj našej prevádzke Bistro pri Priore

Zaujímavosť na záver

Viac ako 80% našich zákazníkov konzumuje naše grilované kurence jednoducho rukami. A všetci vedia, že robia správne. Samozrejme pre každý prípad máme príbor k dispozícií. Takisto máte u nás k dispozícii aj umyvadlo s mydlom a servítkami a utretie rúk. Takže je jedno ako grilované kura budete jesť, hlavne aby bolo čerstvé, chrumkavé a aby Vám chutilo.

A od toho sme tu my a naše prevádzky.