Pečená cvikla,
zdravá príloha ku grilovanému mäsu

Pečená cvikla – jednoduchá, zdravá a veľmi chutná príloha ku mäsu. Pečenú cviklu môžete použiť ako prílohu k mäsu, alebo ako chutné predjedlo. Vegetariáni si ju môžu pripraviť s napríklad s kelovým prívarkom ako veľmi chutný obed.

Pár slov o cvikle

Cvikla (lat. Beta Vulgaris) je dvojročná rastlina, zástupca koreňovej zeleniny z čeľade laskavcovité (Amaranthaceae), u ktorej sa konzumuje jej podzemná časť. Pôvodom je zo stredomorského a atlantického prostredia. Obľúbená je v Európe, Severnej Amerike a v mnohých ázijských krajinách. Prvé záznamy pochádzajú z Babylónie a sú až 3000 rokov staré. Neskôr sa v starom Ríme bohato využívala ako jedlo, ale najmä ako liek.

Cvikla a jej liečivé účinky

Cvikla obsahuje v hojnom množstve betaín, ktorý bráni rozvoju kôrnatenia tepien a podporuje činnosť pečene. Farbivo cvikly rozširuje koronárne tepny a spevňuje stenu vlásočníc. Z jej priamých liečivých účinkov menujme tiež účinky močopudné, vylučuje soľ z tela, povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče. Pri artérioskleróze sa odporúča liečivá kúra: surová šťava z cvikly v dávke 50 – 100 ml denne po dobu aspoň desiatich dní. Podporuje rast buniek a opravuje ich jadra. Aktivuje tvorbu červených krviniek, a tým zásobovanie buniek kyslíkom. Vyvoláva optimistickejšiu náladu. Zbavuje črevá jedovatých látok, odstraňuje zápchu. Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, najmä v mozgu.

Budeme potrebovať:

  • Cvikla (červená repa) cca 1,3 kg
  • Cesnak 5-8 strúčikov
  • Olivový olej
  • Soľ
  • Korenie
  • Maslo 50 g

Postup prípravy

Krok 1

Cviklu ošúpeme a nakrájame na kolieska hrubé cca 0,6 – 1,0 cm. Na dno hlbokého pekáča dáme alobal, ktorý potrieme olivovým olejom. 

Krok 2

Na alobal poukladáme na kolieska nakrájanú cviklu. Cviklu pokvapkáme olivovým olejom, posypeme korením, osolíme.

Krok 3

 Poukladáme na ňu plátky masla a cesnaku. Cviklu môžeme ešte ľahko pocukriť preosiatym práškovým cukrom, ale nie je to nutnosť. 

Krok 4

Pekáč prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na 200 °C. Pečieme 60 minút, potom cviklu odkryjeme a kolieska otočíme na druhú stranu. 

Krok 5

Prikryjeme a pečieme ešte 10 minúť. Podávame ako predjedlo, alebo veľmi vhodnú prílohu k mäsu. 

Vedeli ste, že chutné grilované kura môžete mať na obednom stole na zavolanie ?

V pracovných dňoch v čase od 9:30 do 14:30 pre ponúkame rozvoz našich jedál v celom okrese Prievidza.