Obed je pre každého z nás jedlo, bez ktorého si len ťažko vieme predstaviť fungovať v práci do večera. Našťastie dnes máme na výber z veľkého množstva jedál, z kuchýň celého sveta. Je len na nás čo si na obed prichystáme, alebo kam si na obed zájdeme. My Vám v dnešnom článku predstavíme grilované kura so zaujímavou prílohou.

tanier s obedovym menu kuracie maso hranolky salat prievidza
Čo ale v prípade, že dnes práve nemáme chuť na klasiku v podobe vývaru a bravčového rezňa s majonézovým šalátom ? Alebo sa práve nachádzame v štádiu zdravého stravovania, či už len tak, alebo v rámci každoročnej súťaže chudnutia do plaviek ? 🙂

V takomto prípade príde vhod ľahký obed, ktorý ale musí byť sýty a musíme v ňom prijať dostatočné množstvo vitamínov, minerálov, aby naše telo diétou a zdravou stravou zbytočne netrpelo.

Čo nám ponúkne kombinácia čerstvého grilovaného mäsa spolu s mrkvovo pohánkovým šalátom bez konzervantov ?

Tak teda poďme si túto kombináciu rozmeniť na drobné 🙂

grilovane kura prievidza obedove menu mrkvovo pohankovy salat

 

V pohánke je látka zvaná „rutín“, ktorá sa radí medzi bioflavonoidy. Zvyšuje pružnosť ciev, preto sa odporúča pri vysokom tlaku i pri ateroskleróze. Navyše má protirakovinové účinky. Pohánku môžete konzumovať ako prílohu alebo s mliekom ako kašu.

Mrkva obsahuje betakarotén, ktorý sa v organizme vitamín A. Nesmieme zabudnúť ani na vitamín B, C, D a E. Je zdrojom magnézia, vápnika aj železa. Okrem toho obsahuje aj vlákninu a je plná antioxidantov. Má málo cukrov a minimum tukov, takže je vhodný na dennú konzumáciu aj pre ľudí, ktorí si držia líniu.

Grilované kuracie mäso je nízko kalorické. Obsahuje približne 120 kcal na 100g mäsa. Pre porovnanie také hranolčeky obsahujú až 280 kcal na 100g. Teraz si položme otázku: Ako ostane človek sýty po 100g kuracieho mäsa a po 100g hranolčekov ? Ďalej je kuracie mäso veľkým zdrojom bielkovín, ktoré sú základným stavebným kameňom nášho svalstva a obsahuje iba cca 2-5 g tuku na 100g mäsa.

Viete ako sa správne jesť grilované kura podľa spoločenskej etikety ? Ak sa to chcete dozvedieť čítajte tento článok.

Čo sa u nás ešte dočítate

Pečená cvikla – zdravá príloha ku mäsu Pečená cvikla,zdravá príloha ku grilovanému mäsuPečená cvikla – jednoduchá, zdravá a veľmi chutná príloha ku mäsu. Pečenú cviklu môžete použiť ako prí...
Ako správne jesť kura podľa etikety ? Rukami, aleb... Ako sa má správne konzumovať (jesť) grilované kura ? To je otázka, s ktorou sa stretávame už viac ako 20 rokov. Áno, čítate dobre. Viac ako 20 rokov ...
Coleslaw šalát – svieža a zdravá príloha... Ahojte, dnes Vám prinášame recept na Coleslaw šalát. Jednoduchý a veľmi chutný kapustový šalát, ktorý sa hodí ku grilovanému mäsu.  Najčastejšie sa C...
Vtáčia chrípka? 4 dôvody prečo sa u nás nemusíte b... Vtáčia chrípka po dlhšej prestávke opäť atakuje našu krásnu krajinu. Našťastie jej výskyt je hlavne v novinových titulkoch, aj keď pár prípadov výskyt...